Amennyiben legalább 3 hónapja hirdeted az ingatlanod és még nem sikerült eladni, akkor ott valami gond van. Erre a legtöbben rávágják, hogy persze, mert túl van árazva az ingatlan és/vagy halott a piac, mindez persze nem ilyen egyszerű. Ebben a cikkben megnézzük azt az 5 okot, amiért a legtöbb tulajdonos nem tudja eladni az ingatlanát.

Eladhatatlan ingatlan

Meglepő lehet, hiszen mindenhonnan azt hallani, hogy nincs olyan, hogy eladhatatlan ingatlan, de van ilyen kategória. Van olyan helyzet, hogy csak adott időszakban nem keresett egy ingatlan, ilyen volt 2021, amikor a gázárak emelkedésével hirtelen senki sem akart 50-60 éves elavult, energiafaló házat venni vidéken, pedig az előző években ezeknek az ingatlanoknak a piaca dübörgött.

Ott vannak ugyanakkor az évek vagy évtizedek óta eladhatatlan ingatlanok. Ezekre általában igaz, hogy rossz az elhelyezkedésük és/vagy annyira rossz az állapotuk, hogy nem éri meg felújítani és/vagy rossz az egyéb adottságuk, pl: a lakóközösséggel van gond.

Eladhatatlan továbbá az az ingatlan, aminek rendezettlen a jogi helyzete, ezeket messze elkerülik a vevők.

Nincs felkészítve az ingatlan

Amennyiben az ingatlan eladható, az egy remek hír, mert így a legnagyobb és egyben az egyetlen elháríthatatlan gát is megszűnt, innen már csak rajtad múlik, hogy sikerül-e értékesíteni azt.

Egy ingatlant fel kell készíteni az eladásra. Szinte már elcsépelt közhely, de ennek ellenére igaz, hogy az első benyomást nem lehet megismételni. Így van ez az ingatlanok esetében is. Tisztítsd meg a bejáratot, udvart. Legyen rend és a felesleges, oda nem illő dolgok tűnjenek el. Ne feledd, amit a te szemed már megszokott, az a vevők számára elfogadhatatlan lehet.

Ezt a 4 lépést mindenképpen csináld meg:

  • Személytelenítés
  • Lim-lomtalanítás
  • Légfrissítés
  • Takarítás

Nincs vagy rossz fénykép

A vásárlók 92 %-a az interneten kezdi el az ingatlanvadászatot. Jegyezd meg: soha nem ülnek autóba azért, hogy megnézzék a házát, lakását, hogyha erre egyébként más körülmények nem kényszerítik. Az otthonodról készült képek az egyetlenek, amik meggyőzhetik a potenciális vásárlókat.

Egy amerikai ingatlanokkal foglalkozó portál kutatása szerint kétszer annyian keresik fel azokat az ingatlanhirdetéseket, amelyben több mint 6 kép szerepel. Ám ha a képek sötétek, nem a lakás előnyeit emelik ki, nem szerepel egyiken sem a környék, akkor érdemes tovább keresni.

Ezt a területet érdemes profira bízni és ehhez nem kell mélyen zsebbe nyúlnod. Nálunk például az alábbi árakon éred el ezt a szolgáltatást:

  • Lakás fotózás ára, 10-15 professzionális fénykép: 30.000 Ft-tól
  • Családiház fotózás ára, 20-25 professzionális fénykép: 40.000 Ft-tól

Megkönnyíti-e az ingatlan eladását a professzionális fényképezés? Inkább az a kérdés, hogy el tudom-e adni az adott ingatlant megfelelő fotók nélkül. A témában írt részletes cikket itt éred el: Professzionális Fotók: Az eladók Titkos Fegyvere az ingatlanpiac versenyében

A hirdetés

Itt 2 fontos részt is ki kell emelni. Az első a hirdetés tartalma. A legegyszerűbben úgy tudom megfogalmazni, hogy minél részletesebb és informatívabb, annál jobb. Úgy érdemes elkészíteni, hogy a vevő számára érdekes és értékes legyen, ehhez a legjobb ha beleképzeled magát a helyébe.

A második, hogy hol jelenik meg a hirdetés, illetve pontosabban a hirdetések. Minden esetben az adott ingatlannak megfelelő felületeket kell választani, ma már nem elég ha kiteszel egy „Eladó táblát” vagy „feldobod” az ingatlan.com-ra. Ezek felett már rég eljárt az idő. Ahhoz, hogy minél több potenciális vevőt elérj meg kell jelennie az ingatannak több különböző helyen, ilyen a Facebook, az Instagram vagy akár a TikTok és akkor még nem beszéltünk a különböző helyi hirdetési felületekről, a Google-ről és még számtalan helyről.

És mindez semmit sem ér, ha csak az ingyenes felületek használod. Van egy jó mondás, ami ingyen van az annyit is ér. Gondolj bele, hogy ebben a pillanatban több mint 100.000 ingatlant hirdetnek Magyarországon, szerinted mekkora az esélye, hogy a vásárlók a te ingyen feladott hirdetésedet találják meg, segítek közel nulla.

Túlárazott ingatlan

Amennyiben a fenti pontok mindegyike rendben van, akkor már csak egy dolog állhat az eladás útjába és ez az ár.

Nem könnyű egy ingatlan árát jól meghatározni, sőt én úgy gondolom, hogy szinte lehetetlen, hiszen nincs két egyforma ingatlan és nincs két egyforma értékesítési helyzet. Na de mit tehet egy tulajdonos, hogy megfelelően árazza az ingatlanát?

Kutatni kell, sokat. Át kell nézni a környékbeli hasonló ingatlanokat, kutatni kell az interneten elérhető adatbázisokat. Képbe kell kerülni az ingatlanpiac aktuális helyzetével, ehhez sokat kell olvasni. Ezek olyan körök amiket nem lehet megkerülni ahhoz, hogy egy ingatlannak meghatározza valaki az árát.

El kell fogadnia minden tulajdonosnak, hogy egy ingatlan értékesítése pénzbe kerül. Az, hogy ezt külön tételenként fizeti vagy megbíz egy ingatlanost, az már más kérdés. Ami biztos, hogy akkor fog a legtöbbe kerülni, ha ingyen akarja megoldani az értékesítést, mert akkor biztos, hogy az ingatlan értékének 5-10%-át elveszti.

Itt eléred a Tuti tippek ingatlaneladáshoz sorozatunkat, amely részletes útmutatást adhat az ingatlan értékesítéséhez:

Ingatlaneladás tuti tippek 1. rész

Ingatlaneladás tuti tippek 2. rész

Ingatlaneladás tuti tippek 3. rész

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó ingatlan adásvételről, bérbeadásról vagy befektetésről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

Translate »