Az elmúlt hónapokban szinte mindenki azt kérdezi tőlem, hogy mit szólok az ingatlanpiaci Armageddonhoz? Semmit. De miért? Mert nincs ilyen, legalábbis Magyarországon nincs. Na jó, de akkor mi van és mi várható, röviden ezt nézzük meg ebben a cikkben.

Jelenlegi ingatlanpiaci helyzet

2022 novembert írunk és az ingatlanpiac köszöni szépen jól van. Bár csökkentek a tranzakció számok, de folyamatosak az adásvételek. Nézzük a számokat a hiedelmek helyett. Az ingatlan adás-vételek száma 2022 októberben kb. 8 500 db volt, ami 9%-kal kevesebb mint az előző hónapban és 28%-kal alacsonyabb mint a tavalyi év azonos időszakában.

Igen ez valóban azt mutatja, hogy csökkent az aktivitás a piacon, de nem nulla, azaz nem szűnt meg.

Mi okozta ezt a csökkenést

A piac lassulása mögött több különböző tényező áll:

  • a hitelkamatok emelkedése, amely azonban nem egyenlő a finanszírozás drágulásával, a témát ebben a cikkben részletesen megnéztük, olvasd el: Drága-e most az ingatlanhitel?
  • az energiaválság okozta bizonytalanság
  • bizonytalan gazdasági környezet

Miért nem várható összeomlás az ingatlanpiacon

Hazánkban kiemelkedően magas a saját ingatlanban élők aránya. Az Európai Unió lakosságának 69,8 %-a él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 91,3 %. Ennél magasabb aránnyal csak két ország előzi meg hazánkat az unióban, Románia 96,1 %-kal és Szlovákia 92,3 %-kal. 

Ebből adódóan a hiedelmekkel ellentétben Magyarországon az ingatlanok árát elsősorban nem a spekuláció és a befektetési célú ingatlan vásárlás mozgatja, hanem az élethelyzet változások, továbbá az a vágy, hogy mindenki saját otthonra vágyik, ami beépült a magyar lakáskultúrába.

Annak érdekében, hogy ne üljünk fel az alaptalan pletykáknak és jóslatoknak, nézzük meg mekkora is a magyarországi ingatlanpiac.

  • összes lakóingatlan 2021: 4 501 344 db
  • adásvételek száma egy évben: kb. 150 000 db, azaz egy évben mindössze a teljes lakóingatlan állomány 3%-a cserél gazdát
  • lakáshitelek száma 2021 I. félév: 676 635 db, mindössze az ingatlanok 15%-a terhelt hitellel
  • nem teljesítő hitelek aránya 2021. I. félév: 2,2%, azaz az összes lakóingatlan 0,3%-a érintett a problémás hiteleket tekintve

A fenti számokból jól látható, hogy az olyan “érvek” amelyek szerint össze fog omlani az ingatlanpiac, ha bedőlnek a CSOK-os vagy a hitellel vásárolt ingatlanok, ha eltűnnek a befektetők, ha emelkedik a hitelek kamata teljesen alaptalanok

Jelenleg semmi sem utal arra, hogy az ingatlanpiacot valóban összeomlás fenyegetné.

Illetve azoknak az elméleteknek sincs sok alapja, amelyek olyan országok ingatlanpiaci folyamataihoz hasonlítják a magyarországit mint az USA vagy egyes nyugat európai országok, ahol a saját ingatlanban élők aránya 50-60%.

De akkor kik „tűntek el” az ingatlanpiacról

Igazából senki. Ahogy írtam, jelenleg is folyamatosak az adásvételek, havonta 8-9 000 db ingatlan cserél gazdát, ami azt jelenti, hogy 2022-ben kb. 125 000 db tranzakció fog megvalósulni. Ez alacsonyabb szám, mint a tavalyi kb. 150 000 db, de azért egy összeomlás nem ilyen.

Amit látunk az egy egészséges piaci változás. Az eladók és a vevők is kivárnak, azaz eltolják az adásvételeket, de hamarosan megjelennek majd újra a piacon, hiszen a fő mozgatórugó, azaz az élethelyzet folyamatosan változik, így elkerülhetetlen az ingatlanok eladása és/vagy vásárlása.

Összegezve, ne hidd el, amit a hatásvadász bulvár cikkekben írnak az ingatlanpiacról. Tájékozódj hiteles forrásokból és valós statisztikákból, így nem hozol rossz döntést.

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó ingatlan adásvételről, bérbeadásról vagy befektetésről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

Translate »