Rendszeresen teszik fel nekem a kérdést, hogy megéri-e most hitelt felvenni ingatlan vásárláskor. Bár minden eset egyedi, de érdemes onnan megközelíteni a kérdést, hogy valóban drágák-e most a hitelek. Múlt héten volt szerencsém Hiteles Andrással egyeztetni, ahol a hitelezéssel kapcsolatos elképzelésekről és lehetőségekről beszélgettünk, erről szól ez a rövid cikk.

Kicsit a gazdasági környezetről

Manapság a csapból is az folyik, hogy a gazdasági helyzet folyamatosan romlik és a jövőbeli kilátások is egyre rosszabbak. A világon szinte mindenhol magas szinten van az infláció és ennek megfelelően emelkednek a hitelkamatok is. 

Bár ez valóban így van, nem szabad elfelejtenünk, hogy minden visszaesés és válság után jön egy újabb gazdasági fellendülés, azaz visszatérnek az aranyévek, ilyenek a gazdasági ciklusok. 

Nézzük a számokat

2022. szeptemberben az infláció mértéke 20,1% volt, eközben lakáshitel 7,6% THM-el érhető el, 10 éves fix kamattal. Azaz a jelenlegi infláció mellett, leegyszerűsítve 12,5% pont nyereségem keletkezik a hitelfelvételellel. Ami több mint a jelenleg elérhető legmagasabb magyar állampapír hozama (11,75%) és még pénz se kell hozzá. Természetesen hitelt felvenni csak akkor éri meg, ha biztos bevételeink vannak.

Tehát jobban járok ha most veszek fel hitelt, mintha azt évekkel ezelőtt tettem volna, amikor 4% körül volt az infláció és 4-5% között a kamat.

Tovább árnyalja a képet, hogy a “valós infláció” jóval magasabb, mint az MNB és a KSH által közölt adatok. 

Ezt szerintem mindenki érzi nap mint nap, amikor élelmiszert vásárol, amikor rezsit fizet, amikor étterembe megy. Csak egy példa, 1 év alatt az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (76,2 %).

Infláció vs. ingatlanárak

Az elmúlt 20 évben a magyarországi városok reál ingatlanérték indexe közel 200%-ra ugrott a 2001 évi 100% bázishoz mérve. Tehát ez nem a nominális, azaz Ft-ban kifejezett összeg, hiszen az a 2001-es évhez képest megháromszorozódott, hanem a reálérték, azaz az inflációval korrigált árváltozás. 

Ez alapján elmondhatjuk, hogy az ingatlanok legyőzték az inflációt az elmúlt 20 évben is, nem is kicsit.

Kinek éri meg most hitelt felvenni

Elsősorban annak, aki lakhatási céllal vesz ingatlant, azaz otthont teremt. Itt nem az a kérdés, hogy vegyek-e fel hitelt, hanem hogy mennyit és hol. Érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen a konstrukciók között akár 10 milliós különbségek is lehetnek a hosszú futamidők alatt.

20 millió Ft hitel esetében, ha 10 millió Ft CSOK hitelt és ehhez másik 10 millió Ft piaci hitelt vesz fel valaki, akkor a két hitel kamatának átlaga már csak 5,5%-os, ami több mint kiváló. 

Másodsorban annak, aki hisz abban, hogy az ingatlan jó befektetés hosszú távon, ami az elmúlt évtizedek hazai és külföldi tapasztalatai alapján túlszárnyalja a mindenkori infláció mértékét. 

Ha ehhez még hozzávesszük a kiadásból befolyó bérleti díjakat, akkor igazán szép eredmény jön ki. 

A magyarországi hosszútávú inflációs cél 3%, de azért erre a következő években még nagy valószínűség szerint várnunk kell. 

A fentiek alapján úgy vélem, hogy a lakáshitelek nem drágák. Tudatosan és megfontoltan használva továbbra is érdemes hitelt felvenni ingatlanvásárláskor. 

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó CSOK-ról, Falusi CSOK-ról, CSOK hitelről, piaci hitelről vagy Babaváró kölcsönről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

A fenti kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot.

Translate »