Az elmúlt 2 évben egész pontosan sikerült megbecsülnöm, hogy merre fog menni a piac, ezért az alábbi cikkben ismét összegyűjtöm, hogy mi várható az ingatlanok piacán 2024-ben. Amennyiben még nem tetted, olvasd el a korábbi évekről írt bejegyzéseket, bár a múltról szólnak, de az azokban található megállapítások és piaci folyamatok a jövőben is érvényesek lesznek.

Itt el tudod olvasni a korábbi cikkeket:

Ingatlanárak alakulása 2022

Ingatlanárak alakulása 2023

Mikor fognak esni az ingatlanok árai?  Meddig emelkednek az árak? 

Az ingatlanok piacán, ahogy a többi piacon is kétféle ember van. Az egyik csoport szerint tovább fognak emelkedni az árak, a másik szerint csökkenni fognak. Akárhogy is alakul a jövő, az egyik csoportnak igaza lesz.

A legtöbbször két érvet hallok, attól függ, kit kérdezek:

 • túlárazottak az ingatlanok ezért esni fog az áruk
 • az ingatlanárak örökké emelkednek, ezért további áremelkedés lesz

Természetesen nem zárjuk le ilyen gyorsan ezt a kérdést, hiszen az életben semmi sem ennyire egyszerű!

A magyarországi ingatlanpiac sajátosságai

Hazánkban kiemelkedően magas a saját ingatlanban élők aránya. Az Európai Unió lakosságának 70,0 %-a él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 90,1 %. Ennél magasabb aránnyal csak három ország előzi meg hazánkat az unióban, Románia 94,8 %-kal, Szlovákia 93,0 %-kal és 2022-től Horvátország 91,1%-kal. 

A hiedelmekkel ellentétben Magyarországon az ingatlanok árát elsősorban nem a spekuláció és a befektetési célú ingatlanvásárlás mozgatja, hanem az élethelyzet változások, továbbá az a vágy, hogy mindenki saját otthonra vágyik, ami beépült a magyar lakáskultúrába. Nem véletlen, hogy erre a politika szereplői is igyekeznek rájátszani.

Annak érdekében, hogy ne üljünk fel az alaptalan pletykáknak és jóslatoknak, nézzük meg mekkora is a magyarországi ingatlanpiac.

 • összes lakóingatlan 2023: 4 586 878 db
 • adásvételek száma egy évben: kb. 150 000 db, azaz egy évben mindössze a teljes lakóingatlan állomány 3%-a cserél gazdát
 • lakáshitelek száma 2023 I. félév: 660 900 db, mindössze az ingatlanok 15%-a terhelt hitellel
 • nem teljesítő hitelek aránya 2023. I. félév: 2,5%, azaz az összes lakóingatlan 0,3%-a érintett a problémás hiteleket tekintve

A fenti számokból jól látható, hogy az olyan “érvek” amelyek szerint össze fog omlani az ingatlanpiac, ha bedőlnek a CSOK-os vagy a hitellel vásárolt ingatlanok, teljesen alaptalanok

Jelenleg semmi sem utal arra, hogy az ingatlanpiacot valóban összeomlás fenyegetné.

Illetve azoknak az elméleteknek sincs sok alapja, amelyek olyan országok ingatlanpiaci folyamataihoz hasonlítják a magyarországit mint az USA vagy egyes nyugat európai országok, ahol a saját ingatlanban élők aránya 50-60%.

Mi mozgatja az árakat egy piacon? 

Bármely termék árát a piaci kereslet és kínálat határozza meg együttesen, így az ingatlanokét is. Azaz ha nő a kereslet és/vagy csökken a kínálat emelkednek az árak, ha csökken a kereslet és/vagy nő a kínálat csökkennek az árak.

Ezentúl az ingatlanok árát az új építésű ingatlanok ára is befolyásolja, azaz az új ingatlanok mint referenciaérték jelennek meg, amelyhez viszonyítjuk a használt ingatlanok árát. És nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az ingatlan vásárlás a fent részletezettek miatt elsősorban érzelmi döntés Magyarországon, így az árak gyakran nem a közgazdasági alapelvek szerint alakulnak. 

A kérdés, mi várható 2024-ben? 

Az ingatlanok piacán várhatóan sok minden változik 2024-ben:

 • Jelentősen átalakul a CSOK és a Falusi CSOK
 • Akik az elmúlt években elhalaszották a vásárlásaikat, várhatóan megjelennek a piacon, így növekedni fog a vevők száma
 • Az újépítésű ingatlanok száma szűkös lesz, hiszen az elmúlt évben sok project félbemaradt vagy el sem indult; 2023 első 3 negyedévében közel 4 000 ingatlannal kevesebb épült, mint 2022 azonos időszakában
 • Tovább csökkennek a hitelek kamatai és nőnek a bérek, így azok is megfelelő összegű hitelhez jutnak, akik korábban nem; erről szóló részletes cikket itt tudod elolvasni: Ezért nem vesznek ingatlant az emberek!

Árfelhajtó erő lehet:

 • Élénkülő kereslet
 • Csökkenő banki kamatok és növekvő bérek
 • A nemzetközi és magyarországi gazdasági növekedés
 • A reálértéken olcsó ingatlanok ismét csalogatóak lehetnek a befektetők számára
 • Építőanyagok árának további emelkedése
 • Fennmaradó munkaerőhiány az építőiparban
 • Ismét erősödő állami és intézményi építőipari megrendelés
 • Új építésű ingatlanok árának növekedése
 • Az EU-s pénzek megjelenése a gazdaságban
 • Az alacsony rezsijű, modern ingatlanok iránti erős kereslet
 • Kevés számú újépítésű ingatlan a kínálati oldalon

Árcsökkentő hatások:

 • Bizonytalan gazdasági környezet és a nemzetközi politikai környezet instabilitása
 • 2024-ben megszűnő állami támogatások (jelenlegi CSOK, illetékkedvezmény, szigordó Babaváró támogatás, stb.)

Összegezve 2024-ben növekedést várok az ingatlanok nominális értékében, azonban a növekedés mértéke jelentősen eltérhet a különböző földrajzi területeken. Budapesten és annak szűk agglomerációjában 6-8%-os árnövekedés lehetséges 2024-ben, elsősorban a modern energiatakarékos lakások esetén. 2024-ben folytatódhat az ár olló szétnyílása, azaz a régebbi, korszerűtlen ingatlanok ára várhatóan jelentősen el fog szakadni az új és újszerű ingatlanokétól hosszabb távon.

Az ingatlanok reálértékében is várható kisebb mértékű növekedés, de ezt elsősorban az infláció mértéke fogja meghatározni.

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó ingatlan adásvételről, bérbeadásról vagy befektetésről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

Translate »