Mindenki ismeri a panellakásokat, nagyon sokan laktak, laknak vagy lakni fognak benne. Sokan szeretik, sokan utálják, de ami ennél is biztosabb, hogy rengeteg tévhit kering a panelépületekről, ebben a cikkben megnézünk néhányat ezekből. 

Lássuk csak mi is az a panel?

A panelház vagy panelépület (röviden panel) előregyártott vasbeton elemekből készült épülettömb. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy panelépület más technológiával is készült és készül napjainkban is, de ebben a cikkben a klasszikus panelházakról lesz szó. 

Elöljáróban néhány érdekes tény a panellakásokról:

  • Magyarországon az első kísérleti jellegű panelház 1959-ben épült Dunaújvárosban
  • A panelépítés harminc éve alatt közel 788 000 panellakás épült fel
  • A budapesti lakásállomány 22,6%-a (189 677 db lakás) panellakás
  • Magyarországon szovjet és dán technológiával készültek ilyen épületek
  • 1990 után a házgyárak bezártak és nem épült több panelépület

A panellakásokat 20 évre tervezték, már rég le kellett volna bontani ezeket

Nem igaz! A panelházak tartószerkezetének 80-100 éves időtartamot jósoltak a tervezéskor. 

Azonban a hőszigetelés vagy egyéb másodlagos és harmadlagos szerkezetek csupán néhány évtizedig szavatosak, ahogy más épületek esetében is. Megfelelő karbantartással és felújítással ezek élettartama kitolható. Vagyis a hazai panelházak tartószerkezetében az első komoly problémák körülbelül 2060 körül jelentkezhetnek majd, ha egyáltalán lesz ilyen.

Azért olcsóbb mint egy téglalakás, mert még a 100 éves, korszerűtlen téglalakások is jobbak

Nem igaz! Inkább azért olcsóbb – már ha olcsóbb – mert nagyobb a kínálat a közel azonos panellakásokból. A paneles építési technológiának egyik nagy előnye a monolit rendszerű építkezésekkel szemben,  hogy sablon szerint, minőségellenőrzés mellett készültek az elemek, még ha ez a kádári korszakban nem minden esetben volt biztosíték, azért a legtöbb panelház szerkezetileg rendben van Magyarországon.

A távfűtés drága

Nem igaz! A távfűtés egy modern megoldás a lakó és nem lakó épületek fűtésére. Megfelelő technológiák alkalmazása esetén az egyik leghatékonyabb és környezetbarátabb megoldás, amelyet a világon szinte mindenhol használnak. Nem véletlen, hogy számos nyugat-európai országban folyamatosan fejlődik a távfűtés.

A tévhitet az okozza, hogy az emberek többsége csak a havidíjat nézi és ez alapján dönt. Ez félrevezető. Egy panellakásban jellemzően tiszta, átlátható a betonszerkezet, egy működő gépészettel. Nincs költség a kazánokkal, az egyedi fűtés kialakításával, nem kell kéményekkel vesződni, amely kialakítása több millió forintos tétel. Sőt amióta a radiátorok nagy részén egyedi fűtésmérőt helyeztek el, nagy fűtésköltség sincs.

Azt is hallom, ha a szomszéd szellent

Részben igaz! Ezekben a házakban valóban vannak olyan tervezési és kivitelezési hibák, amelyek miatt a hangok jobban terjednek, mint egy klasszikus téglából épült ház esetén. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb panelházban többször annyi lakás van, mint egy belvárosi házban, így a lakók és a zajkeltők száma is többszörös. 

A technológiai és kivitelezési hibák ma már megszüntethetők, vagy azok csökkenthetők, legyen szó a vezetékek mentén kialakuló “mini hangszórókról” vagy a csövek mentén terjedő hangokról.

Elavult technológia

Nem igaz! A panelházak kifejezetten korszerűnek tekinthetők a hazai ingatlanpiacon, főleg a 100 évesnél idősebb házakhoz képest. Nem jellemző ezek esetében a penészesedés, a vizesedés és felújításuk során sem szokott költséges meglepetés előjönni. 

Az érdekesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a “modern” társasházak is szerkezetileg  vasbeton pillérvázas rendszerekből épülnek, kitöltő falakkal, illetve merevítő maggal. A függőleges terheket a monolit vasbeton pillérek hordják. A vízszintes teherhordó szerkezetet az alul-felül sík monolit vasbeton födémek adják, melyek jellemzően kétirányban teherhordó lemezek. 

Így az a tévhit, hogy ezek téglából épült házak/lakások, sajnos nem állja meg a helyét. 

A panellakás kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik jó elosztású, gondtalan otthonra vágynak, ugyanakkor meg tudnak barátkozni a lakótelepek életérzésével. 

Nézd meg aktuális kínálatunkat

Translate »