Ingyen ingatlanhoz jutni, jól hangzik ugye? Biztos te is álmodoztál már erről vagy hallottál valakiről, akinek sikerült, de nézzük mi a valóság. 

Az ingatlanárak emelkedése és gondolom néhány hatásvadász cikk megjelenése okozhatja, hogy az elmúlt időben többen is megkerestek az ingatlan elbirtoklás témájával kapcsolatban. Ami bár elsőre egyszerűnek tűnik, de nagyon nem az

Mi is az elbirtoklás?

A tulajdonjog megszerzésének egyik módja. Igen, így is lehet ingatlanhoz jutni.

Mik az ingatlan elbirtoklás feltételei?

Az első feltétel, hogy az elbirtoklónak sajátjaként, megszakítás nélkül kell birtokolni az adott dolgot az elbirtoklási idő alatt, ami jelenleg ingatlannál 15 év. Azaz úgy kell viselkednie, mint egy tulajdonosnak. Például életvitelszerűen abban él és/vagy bevezeti a vizet, csatornát és/vagy fizeti a közüzemi díjakat, adókat, stb. 

A másik fontos feltétel, a belső tudat, hogy valaki abban a tudatban birtokol valamit, hogy az az övé. Tehát ha én tudom, hogy az az adott ingatlan nem az enyém, de el akarom birtokolni, az nem fog működni, hiszen már ezzel lehetetlenné teszem az elbirtoklást. 

Bűncselekménnyel, erőszakos, alattomos úton nem lehet elbirtokolni. Ha valaki például betör egy házba és azt önkényesen elfoglalja, még ha 15 évig ott is marad, akkor sem lesz tulajdonos, mert bűncselekmény útján került birtokba és ez kizárja a tulajdonszerzését.

Ingatlan elbirtoklás a gyakorlatban?

A gyakorlatban azonban vannak olyan esetek, amikor az ingatlan elbirtoklás meg tud valósulni és meg is van a helye a mindennapokban. 

Amennyiben valaki vásárolt 15 éve egy lakást, kifizette a vételárat, de 15 évvel ezelőtt nem jegyezték be a tulajdonjogát a Földhivatalban, akkor a tulajdoni lap szerint nem tulajdonos. Az elbirtokló azonban azt hiszi, hogy az az övé, mert kifizette az árát és birtokolja is azt, így lehetősége van utólag rendezni a nyilvántartást és megtartani azt, ami jogosan az övé. 

A másik eset az lehet, amikor valaki ugyan tudja, hogy az ingatlan másé, de abban a tudatban birtokolja azt, hogy végleges a birtoklása, a tulajdonos nem fogja megszakítani. Ez nagyon ritkán fordul elő, például ha valaki tudja, hogy az eredeti tulajdonos véglegesen külföldre költözött és biztosan nem akar visszatérni a tulajdonához.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ez egy nagyon komplex és nehezen átlátható téma. Minden eset egyedi és sok buktatót tartalmazhat, ezért a legtöbb esetben érdemes szakemberrel konzultálni.

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó ingatlan adásvételről, bérbeadásról vagy befektetésről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

Olvasd el a többi Blog bejegyzést is!

Translate »