Illeték és adó. Ingatlan adás-vételkor mindenki találkozik ezzel a két kifejezéssel. Amit tudunk róla, hogy fizetni kell és jó sokat. Szerencsére ez azért nem igaz, legalábbis nem ebben a formában. 

Ebben a cikkben az illetékkel fogunk foglalkozni, szerintem az a bonyolultabb. Hivatalos nevén vagyonszerzési illeték 2022, jól hangzik nem? Azért fizetsz, mert vagyonosodsz. Hogy ez most igazságos vagy sem, azt engedjük el, van és fizetni kell.  

A vagyonszerzési illetéket a vevő fizeti. Mértéke a megvásárolt ingatlan értékének 4%-a, egymilliárd forint felett pedig 2 százaléka, legfeljebb 200 millió forint, de szerintem téged ez kevésbé érint.

Azaz ha veszel egy 50 millió forint értékű lakást, akkor 2 millió forintot kell fizetned a Magyar Államnak vagyonszerzési illeték jogcímen. 

A jó hír, hogy egy sor kedvezmény és mentesség is elérhető, így jelentősen lefaragható a ténylegesen fizetendő illeték összege.

Cserét pótló vétel

A leggyakrabban a cserét pótló vétel esetén tudsz kedvezménnyel élni. Azaz ha eladsz egy ingatlant és annak az árából veszel egy másikat, akkor akár 0 Ft-ra is csökkentheted a vagyonszerzési illeték összegét. 

3 eset lehetséges 

  • Első, az eladott és megvásárolt ingatlan értéke pontosan megegyezik, ebben az esetben nem kell illetéket fizetned
  • A második, amikor az eladott ingatlan értéke nagyobb, mint a vásárolté, ebben az esetben sem fizetsz illetéket
  • A harmadik, amikor az eladott ingatlan értéke kisebb mint az vásárolté, itt a két ingatlan értékének különbözete után fizetsz illetéket. Azaz ha az eladott ingatlan értéke 20 millió forint a, vásárolté 30 millió forint akkor a 10 millió forint 4%, azaz 400eFt az illeték. 

Fontos, ez a kedvezményt csak magánszemélyek vehetik igénybe és csak lakóingatlanok állíthatóak egymással szembe!

CSOK-os ingatlan

2021. január 1-től amennyiben CSOK-kal vesztek ingatlant, nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Az illetékmentesség jár függetlenül az ingatlan vételárától, attól, hogy az újépítésű vagy használt, városban helyezkedik el vagy vidéken. Szintén nem feltétel a csok hitel az illetékmentességhez, elég a támogatást igénybe venni.

Családon belüli ingatlanügylet

Mentesség jár az illetékfizetési kötelezettség alól, ha az ingatlanügylet házastársak vagy közeli hozzátartozók egymás közötti cseréje, illetve ajándékozás vagy adásvétel útján jön létre. Közeli hozzátartozónak az egyenesági leszármazottak illetve szülők számítanak.

Újépítésű lakás illetékmentesség és illetékkedvezmény

Új ingatlan vásárlásakor 15 millió forintig illetékmentesség jár, ha az új lakás forgalmi értéke, vagy a vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatással csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot. A 15 és 30 millió forint közötti értékre azonban meg kell fizetni a 4% illetéket. 

Vagyis ha a lakást 30 millió forintért vásárolta meg az új tulajdonos, 15 millióig mentességet élvez, az a fölötti 15 millió után meg kell fizetni a 4%-os, összesen 600 ezer forint illetéket. 30 millió forint vételár felett azonban egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forintig terjedő részre sem.

A kedvezmény vagy mentesség vonatkozik a lakóépület bővítésére (pl. tetőtér beépítés), és a nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan átalakítására is. A feltételek teljesülését a vagyonszerzőnek kell igazolni az adóhatóság felé a fizetési meghagyás véglegessé válásáig.

Fiatalok illetékkedvezménye

A 35 év alattiak illetékkedvezménye az első lakás vásárlásakor igényelhető, ha az ingatlan összértéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A kedvezmény tulajdoni hányad megszerzésekor is igénybe vehető. Az illeték kedvezmény 50%-os – praktikusan 4% helyett 2%-ot kell fizetni a tulajdonszerzés után, ami egy 15 milliós lakás esetében 300 000 forint megtakarítást jelent. 15 millió forintot meghaladó vételár felett viszont egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forint alatti részre sem. A jogszabály szempontjából első lakástulajdont szerzőnek minősül az, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, vagy lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada.

Telek vásárlás

Szintén illetékmentesség vonatkozik a telekre, ha a vásárlást követő 4 éven belül megkezdődik a lakóingatlan építése.

Részletfizetés

Első ingatlan vásárlásakor 12 havi részletfizetés is választható a vételártól és életkortól függetlenül, de ezt külön kérvényezni kell. A mentesség, kedvezmény, részletfizetés iránti kérelmet a B400-as NAV adatlapon kell kérni.

Adó

Az adó kérdése jóval egyszerűbb. Az eladó fizeti, abban az esetben ha adóköteles jövedelme keletkezett az ingatlan értékesítésekor. A személyi jövedelemadó mértéke 15%, alapja a jövedelem. A következő cikkben részletesen végigvesszük az adózást.

Az ingatlan adás-vétel összetett ügylet, mindig körültekintően járj el és csak leinformálható, hozzáértő szakemberek segítségét vedd igénybe! Minket nyugodtan kereshetsz, ha kérdésed van vagy segítségre van szükséged.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

Translate »