Megvenni egy lakást vagy a meglévőt felújítani és eladni egy kis extra haszonnal, jól hangzik ugye? Főleg, mert itt van hozzá a felújítási támogatás és az olcsó hitel is.

Pedig könnyen rémálommá és vesztességessé válhat egy ilyen egyszerűnek és mindennaposnak tűnő üzlet, hogy pontosan miért, azt ebben a cikkben leírom.

Adózás (nem is annyira) egyszerűen 15% SZJA 2021

Azt sokan tudjátok, hogy ha egy ingatlant drágábban adtok el, mint amennyiért vettétek, akkor ott jövedelmetek képződik, ami után 2021-ben 15% SZJA-t kell fizetni. Igen, az adóalapot lehet csökkenteni többek között a szerzés és értékesítéshez kapcsolódó költségekkel, továbbá az csökken a vásárlás és eladás között eltelt évekkel és bizonyos beruházások költségével.

De és ez itt egy nagy DE amennyiben a célod, hogy pénzt keress ezzel a tevékenységgel, az már akár 1db ingatlan adásvétel esetén is felveti az üzletszerű tevékenység fogalmának kimerítését. Ebből adódóan nem lehet alkalmazni az SZJA törvény szerinti “ingatlanértékesítésből származó jövedelemre” vonatkozó szabályrendszert.

Az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy “automatikusan vállalkozóvá válsz és eszerint kell adókat és járulékokat fizetned” és ha minderre a NAV hívja fel utólag a figyelmedet, akkor még büntetést is. 

Hogy micsoda?

Gondolom most ez a kérdés jár a fejedben, teljes joggal, hiszen szinte lehetetlen úgy venni ingatlant 2021-ben, hogy azt később olcsóbban adja el az ember, mint amennyiért vette, így szinte biztos, hogy jövedelme keletkezik. 

Akkor most az egész ország adócsaló? 

Természetesen nem, ennél kicsit összetettebb a dolog.

Külön kell választani 2 esetet. Az első amikor valaki az élethelyzet változása miatt ad el egy ingatlant. Például: vett egy lakást 2020-ban de 2021-ben egy másik városban kapott munkát és oda átköltözik. Ebben az esetben egyértelmű, hogy nem a jövedelemszerzés a cél, még ha ez meg is történik. 

A második eset, amikor valaki üzletszerű tevékenységet végez. Például: vett egy használt  lakást 2020-ban, azzal a céllal, hogy azt átalakítsa és felújítsa, majd haszonnal továbbadja 2021-ben. Itt egyértelmű a jövedelemszerzési cél, azaz ez már üzletszerű tevékenység.

De a neten azt olvastam….

Nagyon fontos kiemelni, hogy az interneten sok félinformáció kering az ingatlan befektetésekkel, adásvétellel és kiadással kapcsolatban. Ezeket ne hidd el, de legalább is ne vedd készpénznek.

Sajnos az “üzletszerűség” fogalma nincs egyértelműen definiálva, nincs összeghez vagy darabszámhoz kötve. Nem igaz, hogy csak évente 2db adásvétel után válik üzletszerűvé az ingatlan adásvétel, ahogy az sem, hogy csak lakóingatlan számít. 

Sok a félreértés az ÁFA fizetés és az új, újszerű és használt ingatlanok eladása során jelentkező fizetési kötelezettségek esetében is.

És akkor az ingatlanok sorozat jellegű értékesítését még nem is említettük.

Nem ismerek senkit, akit emiatt megbüntettek volna. 

Pedig a NAV rendszeresen indít vizsgálatot és szab ki komoly büntetéseket ezen a területen is. A NAV minden ingatlan adásvételről automatikusan értesül és ezeket szúrópróba szerűen vizsgálják is, 5 évre visszamenőleg. 

Továbbá vizsgálják az adózókat is, és még megannyi területet. Statisztikailag nagyobb az esélye, hogy fennakadsz egy ilyen vizsgálaton, mint hogy nem.

Összegezve, amennyiben te ingatlanba szeretnél fektetni, ami a jövőbeni várható erősödő infláció mellett ésszerű döntésnek tűnik, szükséges lesz valamilyen vállalkozási formában végezned ezt a tevékenységedet, ezért érdemes egyeztetned adótanácsadóval és/vagy könyvelővel, illetve akár velünk is, hiszen több mint 10 éves befektetői múlttal rendelkezünk, így szinte már mindent is láttunk. 

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó ingatlan adásvételről, bérbeadásról vagy befektetésről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

A részletekkel kapcsolatosan kérj telefonos visszahívást vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Translate »