A minap az egyik barátom hívott fel kétségbeesve, hogy a közel 3 éve eladott házával kapcsolatban a vevő szavatossági igénnyel állt elő. Igen, jól olvasod! 

Ha eladod az ingatlanod, akkor a hatályos rendelkezések alapján eladóként a hibás teljesítésért úgynevezett „jog- és kellékszavatossággal” tartozol, méghozzá 5 évig.

Szavatosság, az meg pontosan mi?

Itt elég sok minden keveredik a köznyelvben, jótállás, garancia, szavatosság, termékfelelősség. Ezért először tisztázzuk magát a fogalmat.

A szavatossággal az eladó felelősséget vállal azért, hogy az eladáskor hibátlan terméket (ebben az esetben ingatlant) adott át a vevőnek, vagy ismertette annak hibáit, tehát nincs olyan rejtett hibája, amely csak később fog kiderülni. Ettől függetlenül a vevőnek érdemes alaposan megvizsgálni, ellenőrizni a terméket (ingatlant), mert amennyiben a vásárlás időpontjában ismerte vagy ismernie kellett a hibát, vagy a hiba a vevő által adott anyag hibájára vezethető vissza, akkor szavatossági igénnyel nem léphet fel.

És mit jelent ez a gyakorlatban?

Általános tévhit, hogy a használt ingatlan eladásakor az eladó(k)nak ne állna fenn szavatossági felelőssége, ami persze nem parttalan és időben sem korlátlan. A hatályos Polgári Törvénykönyv ideillő rendelkezései alapján az eladó a hibás teljesítésért úgynevezett „jog- és kellékszavatossággal” is tartozik. Az előbbi arra vonatkozik, hogy az ingatlan tulajdonjogát ténylegesen át tudja ruházni, utóbbi pedig arra, hogy nincs az ingatlannak olyan tudott (de nem ismertetett) vagy fel nem ismerhető (tehát rejtett) hibája, ami az ingatlan rendeltetésszerű használatát akadályozza.

5 évig érvényesíthető az eladóval szemben a kellékszavatossági igény, ha olyan hibával találja szemben magát a vevő, amit a birtokbavétel előtti szemle során nem ismerhetett fel és amit nem is közölt vele az eladó. Rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy az ügylet megkötése előtt a vevő észlelte-e vagy kellő körültekintés mellett észlelhette-e, illetve következtethetett-e a hibára.

Aki egy rogyadozó, rozoga épületet vesz meg, utóbb nem érvényesíthet igényt statikai problémák miatt! Igaz ez arra a vevőre is, aki az udvarát átszelő légvezetékek miatt szeretne kártérítést kapni, mondván, az udvart nem járta be a megtekintéskor. A bírói gyakorlat is elvárja a vevő(k)től nem csak a kellő körültekintést, hanem a látható hibák (például repedések a falakon, padlózaton) alapján az alaposabb utánajárást is, szakértő bevonását.

Mit tehetünk, ha nem akarunk meglepetést?

Az ingatlan adás-vétel egy kifejezetten összetett terület, amely sok veszélyt rejthet, ezek közül a használt ingatlan eladásával összefüggő szavatosság csak az egyik. Nem lehet elégszer elmondani, hogy minden esetben megfelelő szakértő segítségét vegyük igénybe, így elkerülhetjük a jövőbeli problémákat, akár eladók vagyunk, akár vevők. Egy szakértőnek fizetett jelenlegi díj elenyésző összeg a lehetséges jövőbeli több milliós kár értékéhez képest.

Mi a Lakás Market-nél széleskörű tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat!

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

A részletekkel kapcsolatban kérj telefonos visszahívást vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Translate »