A minap belefutottam egy érdekes helyzetbe. Egy társasházi lakás tulajdonosa felháborodva kért segítséget, mivel a szomszédok sérelmezik, hogy a saját elmondása alapján privát konditermet üzemeltet a lakásában. Szerinte senkinek semmi köze ahhoz, hogy ő a saját lakásában mikor mit csinál. Szerinte. De lássuk, mi a valóság és mit mond a jog. 

Kezdjük az elején

A társas együttélés szabályait a Ptk. szabályozza. A Ptk. általánosságban fogalmazza meg, hogy kötelesek vagyunk tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédainkat szükségtelenül zavarnánk, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetnénk.

Ezen túl a társasházaknak van Házirendje és Szervezeti Működési Szabályzata, ezek sokszor pontosan leírják mikor mit lehet tenni és mi az ami tilos az adott társasházban. 

Itt fontos megjegyezni, hogy a házirendek zöme csak a tiltó szabályokat sorolja fel, valamint az elvárt magatartási normákat, azonban nem ad válasz arra, hogy mi történik akkor, ha valaki nem a meghatározott normák szerint él.

Van, ahol próbálkoztak szankciórendszert kapcsolni az egyes szabályszegés esetére, az ügy egészen a Kúriáig jutott. A Kúria kimondta, hogy a házirendek és SZMSZ-ek nem minősülnek a Ptk. szerinti polgári jogi szerződéseknek, amelyekben a felek szankciórendszert állapíthatnának meg az egyes szerződésszegések esetére.

Csak a társasházi lakásokra vonatkozik a szabályozás?

Nem! A szabályozás kiterjed a családiházakra, hétvégi telkekre, összességében minden ingatlanra. Ami teljesen érthető, hiszen egy családi ház esetében is ugyanazok a jogok illetik meg a tulajdonosokat, mint egy társasházi lakás esetén.

Mik a leggyakoribb problémák?

Másokat zavaró hangoskodás – ennek szinte végtelen a tárháza a dübörgő házimozitól az olaszos életvitelű szomszédokig

Felújítás okozta zaj, por – ezt is csak úgy lehet végezni, hogy nem zavarjuk a szomszédokat

Szemetelés  – általános probléma társasházak és családi házak esetén is

Közös tulajdonnal kapcsolatos problémák – itt is széles tárháza van a problémáknak, szabálytalanul felszerelt klímák, közös tulajdon többlethasználata

Kutyaugatás – igen, ez főleg családi házak esetén szokott probléma lenni, amikor egész éjjel ugat a szomszéd kutyája

Mit tehetünk, ha a szomszéd zavar bennünket?

Első körben jelezni kell ezt a szomszédnak. Legyünk nyugodtak és türelmesek, sokszor nem szándékosan zavar bennünket a szomszédunk.

Amennyiben nem járunk sikerrel, akkor csendháborítás esetén hívhatjuk a rendőrséget. Azonban, ha a probléma nem a rendőrség hatáskörébe tartozik, akkor az összeférhetetlen lakókkal szemben a birtokvédelmi eljárás áll rendelkezésre. Ebben az esetben a jegyző objektíven, a megvalósított magatartást vizsgálja, hogy az kimeríti-e a birtoksértést.

Továbbá kérhetünk segítséget a társasház közösképviselőjétől is.

Mi nem a szomszédok zavarás?

Fontos azt is megemlíteni, hogy mi nem számít a szomszédok zavarásának. Röviden, a normális napi életvitellel együttjáró tevékenységek, zajok, hangok. Így például, ha a szomszédot zavarja, hogy hallja ahogy zuhanyzás közben folyik a víz a falivezetékben, ez ettől még nem tilos tevékenység.

Mi a Lakás Market-nél széleskörű tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat!

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keress bátran!

A részletekkel kapcsolatban kérj telefonos visszahívást vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Translate »