Ez egy olyan kérdés, amit nap mint nap feltesznek nekem. Mint ahogy annyi más kérdésre az életben, erre sincs általánosan jó válasz. Sok irányból meg lehet ezt a kérdést közelíteni, legyen az érzelmi, anyagi vagy praktikus nézőpont. Az alábbi rövid cikkben azt nézzük meg, hogy kinek érdemes és kinek nem ingatlant bérelni, így talán te is könnyebben jutsz döntésre.

Először is tisztázzuk, hogy a köznyelvben albérletként emlegetett lakhatási megoldás nem albérlet, hanem ingatlan bérlet. Az albérlet a bérleti szerződés azon formája, amikor a bérbeadó nem tulajdonosa a dolognak, hanem csak bérli az ingatlant annak tulajdonosától. A legtöbb esetben amikor ingatlant bérelsz, akkor annak tulajdonosával kötsz megállapodást.

Ennyit a fogalmakról, lássuk a lényeget.

Akinek megéri az ingatlanbérlés

Paradox módon az általános vélekedéssel szemben annak érdemes ingatlant bérelnie, akinek van pénze és azt be is tudja fektetni úgy, hogy a tőke többet hozzon, mint amennyibe a lakhatás kerül.

Vállalkozók, akik a vállalkozásukba invesztálják a tőkéjüket, ahol az többet termel, mint amennyibe a lakhatásuk kerül.

Ingatlan tulajdonosok, akiknek van egy nagy értékű ingatlanuk, amit kiadnak és az innen befolyt pénz egy részéből bérelnek egy olcsóbb és vagy kisebb ingatlant, a különbözetből pedig az életük más területét finanszírozzák.

Ezentúl olyanoknak, akik egy adott helyen lévő ingatlanukat rövidebb távon nem lakják, de eladni nem akarják. Sokan költöznek el pár évre másik országba vagy városba, de a budapesti ingatlanukat nem akarják eladni, ezért bérbe adják és máshol bérlenek ingatlant.

Továbbá azok, akik csak rövidebb, 1-2 éves időtávra keresnek az adott helyen lakhatási megoldást.

Akinek megéri hitellel ingatlant venni

Röviden azoknak, akiknek nincs vagy csak kevés pénzük van, de meg kell oldaniuk a lakhatásukat és a bérleti díj mellett már nem vagy csak kis mértékben tudnak félretenni.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül.

Kissék egy budapesti lakást bérelnek, amelynek a bérleti díja 180.000 Ft havonta. Ennyiért egy 35 MFt körüli értékű lakást kapnak.

Ha egy ilyen értékű lakást szeretnének megvásárolni és ezt teljesen hitelből fedeznék (igen ez is megoldható), akkor ennek az összegnek a havi törlesztő részlete megközelítőleg 280.000 Ft lenne. Igen, ez 100.000 Ft-tal több mint a bérleti díj, de ez csak most van így. 8-9 év elteltével a bérleti díjak már elérik a havi törlesztő részlet összegét, majd meg is fogják azt haladni.

Lássuk hogyan néz ki mindez 20 éves időtávon.

Bérlet díj 20 évre: éves 6%-os bérleti díj emelkedéssel számolva Kissék 20 év alatt közel 80 MFt-ot fognak bérleti díjra kifizetni.

Hitel törlesztés 20 évre: 8%-os THM-el számolva 20 év alatt Kissék 68 MFt-ot fognak törleszteni. Kevesebbet, mint amit bérleti díjra fizetnek ki. Igen ám, de a végén lesz egy ingatlanuk, ami feltételezhetően ennyit vagy többet fog érni, míg a bérleti időszak végén nem marad semmijük.

Tehát, ha nincs vagy csak kevés pénzed van, akkor jobban jársz, ha hitellel veszel ingatlant, hiszen így 20 év elteltével lesz egy értékes vagyontárgyad.

Amennyiben úgy gondolod, hogy neked egy saját ingatlanra van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot és ha tudunk, segítünk, hogy meg is tud venni. Nézd meg aktuális kínálatunkat itt: Új építésű ingatlanok

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

A részletekkel kapcsolatosan kérj telefonos visszahívást vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.
A fenti kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot.

Translate »