Rendkívül sok tévhit kering a CSOK 2023 és más állami támogatással, támogatott hitellel kapcsolatban. A tapasztalataim alapján sokakban már a meghatározások is összekeverednek, az elérhető lehetőségek pontos részleteiről már nem is beszélve. 

Ebben a cikkben összeszedtem a leggyakoribb CSOK 2023 tévhiteket és azokat segítek tisztázni. 

1. CSOK 2023 csak fiatal családoknak jár

NEM IGAZ. CSOK 2023 elérhető szinte mindenkinek, akinek gyermeke van. A CSOK 2023 esetében a szülőkre csak akkor vonatkozik életkori szabályozás, ha előre vállalt gyermek után veszik fel a támogatás – ebben az esetben a pár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Ha már megszülettek a gyerekek, akkor mindegy, hogy hány éves a házaspár, akár nyugdíjasok is lehetnek. 

2. CSOK 2023 csak kisgyerekes családoknak jár

NEM IGAZ. CSOK 2023 esetében gyereknek számít a magzat vagy ikermagzat a terhesség 12. hetét követően, valamint az igénylő eltartottja, aki nem múlt el 25 éves, vagy elmúlt már 25 éves, de megváltozott munkaképességű.

3. CSOK 2023 csak ingatlan vásárlására vehető igénybe

NEM IGAZ. A CSOK 2023 a családok lakáscélú terveit támogatja, ezen belül igényelhető bővítésre, építkezésre, valamint új vagy használt lakó ingatlan vásárlására. Bővítésnek számít, ha növeljük a már meglévő ingatlan alapterületét. Ezt megtehetjük oldalirányú bővítéssel, vagy tetőtér-beépítéssel.

4. CSOK 2023 csak házaspárok számára érhető el

NEM IGAZ. A közhiedelemmel ellentétben CSOK-ot azok is igényelhetnek, akik nem házasok. A különbség annyi, hogy azok, akik házasságban élnek, és az igénylés pillanatában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét, azok előre vállalt gyermekek után is igénybe vehetik a CSOK-ot. Egyéb esetekben a már megszületett gyermekekre vehető igénybe a támogatás. Azok számára is elérhető a vissza nem térítendő támogatás, akik:

  • már 40 év feletti házasok,
  • bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek,
  • „sima” élettársi kapcsolatban élnek,
  • elvált szülők,
  • egyedülálló szülők.

5. CSOK 2023 csak CSOK hitellel együtt igényelhető

NEM IGAZ. CSOK önmagában is igényelhető.

6. CSOK 2023 csak egyszer igényelhető

NEM IGAZ. Amennyiben valaki korábban vett már igénybe valamilyen támogatást, az nem zárja ki, hogy a jövőben újabbra legyen jogosult. Például, ha korábban egy gyerek esetében éltél a CSOK (korábban Szocpol) támogatással, majd született egy második gyerek, akkor a már felvett és elérhető összeg közötti különbözetet meg tudod igényelni.

7. CSOK-kal vásárolt ingatlant nem lehet eladni 10 évig

NEM IGAZ. A CSOK rendelet megadja a lehetőséget arra, hogy a folyósítástól számított 5 év után egy olyan használt ingatlanban költözzünk, amely nagyobb és/vagy drágább, mint az előző. Ha újépítésű ingatlanba költözünk, nem kell kivárni az 5 évet sem.

8. Az időközben nagykorúvá vált gyerek nem költözhet el a felvételtől számított 10 évig a CSOK-os ingatlanból

NEM IGAZ. A nagykorú vagy időközben nagykorúvá vált gyerekek elköltözhetnek a 10 év lejárta előtt.

9. A CSOK-al vásárolt lakásban a gyereknek is tulajdonjogot kell szereznie

NEM IGAZ. A támogatott lakásban kizárólag az igénylő szerezhet tulajdont. Házaspár, illetve élettársak esetén mindkét félnek – bármilyen arányban – az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

10. CSOK 2023 esetében csak CSOK hitel vehető fel

NEM IGAZ. CSOK 2023 mellé a felvevő szabadon választhat, hogy felvesz-e és ha igen milyen hitelt, mekkora összegben. Fontos, hogy a CSOK hitel a támogatásoknak köszönhetően kedvezőbb mint a piaci hitelek, így azt éri meg elsőként igénybe venni, de helyette vagy mellé piaci hitel is felvehető.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ez egy nagyon komplex és nehezen átlátható téma. Minden eset egyedi és sok buktatót tartalmazhat, ezért már a tervezéskor érdemes szakemberrel konzultálni, hogy az adott családnak mi a legjobb kombináció. 

Mi a Lakás Market-nél ingyenes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat legyen szó CSOK-ról, Falusi CSOK-ról, CSOK hitelről, piaci hitelről vagy Babaváró kölcsönről.

Természetesen nem csak a fent leírtakban tudunk segíteni, hanem szinte minden hozzánk fordulónak meg tudjuk oldani ingatlannal kapcsolatos problémáit, keressetek bátran!

A részletekkel kapcsolatosan kérj telefonos visszahívást vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Translate »